Блог

Омега 3 / Преимущества омега 3 жирных кислот для здоровья человека  / Зв`язок між рівнем омега-3 в організмі і меншим ризиком смерті від COVID-19

Зв`язок між рівнем омега-3 в організмі і меншим ризиком смерті від COVID-19

Пілотне дослідження вивчало зв’язок між рівнем омега-3 (ЕРА та DHA) та здоров`ям у людей, уражених пандемією.

Про вітамін D та цинк сказано багато, але основною поживною речовиною, яку багато в чому не враховували, є омега-3 жирні кислоти (EPA та DHA). Ці жирні кислоти також можуть відігравати потенційну роль у боротьбі з COVID-19.

Наука, яка стоїть за омега-3

Наукові відкриття про механізми дії ЕРА та ДГК свідчать про те, що омега-3 дуже ефективні для уповільнення та навіть усунення запалення. 1 Рівні цитокінів можуть бути пов’язані з цим.

***Цитокіни — це  білки, що секретуються імунними клітинами, які активують інші імунні клітини. Надмірне вироблення цих білків може спричинити запальні реакції, такі як набряки, біль та лихоманка, що в кінцевому підсумку може призвести до того, що органи (і весь організм) перестають функціонувати.

Рівні омега-3 показали зв’язок з цитокінами. У людей, які мають хронічно вищі рівні ЕРА та ДГК (надалі «Індекс Омега-3»), хронічно знижуються рівні багатьох цитокінів у крові. 2 Крім того, коли людям дають добавки омега-3, рівень цитокінів повільно падає, це означає, що імунні та запальні клітини виробляють і секретують менше цитокінів. 3

Показано, що омега-3 підтримують деякі аутоімунні проблеми, такі як артрит 4 та вовчак, 5 та інші більш доброякісні стани, такі як сухість очей, що має запальну основу, також може бути покращена. 6 Дослідження показали, як омега-3 впливають на біологію цитокінів. По-перше, організм може перетворити EPA та DHA у набір молекул, які активно розсмоктують запалення, як тільки воно починається. 7 Вони називаються посередниками, що розсмоктують запалення, і саме вони гальмують запальні реакції.

Омега-3 EPA та DHA також можуть бути перетворені в інші сполуки, які протидіють дії деяких протизапальних сполук. Наявність високого (порівняно з низьким) індексу Омега-3 є заспокійливим бальзамом для організму в цілому.

Взаэмозвязок між рівнем омега 3 та ризиками смерті від COVID-19

Поточні дослідження вивчають, чи доповнення людей омега-3 при перших ознаках зараження COVID-19 допоможе уповільнити захворювання та, можливо, врятувати життя. Клінічні дослідження вимагають часу, але існують інші способи вивчення потенційного зв’язку між омега-3 та COVID-19, такі як нещодавно опубліковане пілотне дослідження .

Дослідження було проведено між дослідниками на базі Інституту дослідження жирних кислот  (FARI) і лікар вчених в Cedars-Sinai Medical Center. Під керівництвом доктора медицини Араша Ашера дослідження скористалося тим фактом, що Сідар-Сінай — як і багато дослідницьких установ по всій країні — має «біобанк», місце, де зберігаються залишки зразків крові у пацієнтів, які потрапили до лікарні з COVID-19.

FARI отримав зразки крові у 100 пацієнтів, які потрапили з COVID-19, а також інформацію про вік, стать та, що важливо, як вони працювали в лікарні. Індекс Омега-3 у зразках був проаналізований, а результати вивчені, відповідаючи на запитання: «Чи пов’язаний вищий індекс Омега-3 з меншим ризиком смерті від COVID-19?»

Високий рівень омега-3 відповідав меншому ризику смерті.

З 14 пацієнтів, які померли, лише один знаходився у найвищому індексі Омега-3 значення 5,7% або більше.

Інші 13 були в групі з індексом омега-3 нижче 5,7%.При статистичному аналізі даних було виявлено, що у групи з найвищим індексом Омега-

3 на 75% менше ризиків померти від COVID-19 порівняно з групами з індексом Омега-3 нижче 5,7%.

Незважаючи на те, що вони не є «статистично значущими» за звичайними стандартами, як пілотне дослідження, результатів було достатньо, щоб вимагати подальших, більших досліджень для підтвердження або спростування спостережень.

Омега-3 жирні кислоти — це поживні речовини, які мають багато користі для здоров’я. Постійна дієта з високим вмістом ЕРА та ДГК, яка підніме індекс Омега-3 значно вище 5,7%, якщо її підтримуватимуть постійно, може виявитися потужним харчовим щитом.

ПРО АВТОРА: Вільям С. Гарріс, доктор філософії, є засновником та президентом Інституту дослідження жирних кислот (FARI) . Протягом 40 років він був провідним дослідником у галузі жирних кислот омега-3, маючи понад 300 наукових праць з жирних кислот та здоров’я. 

Гарріс працював на факультеті трьох медичних шкіл (університети Канзасу, Міссурі (штат Ка

нзас-Сіті) та Південна Дакота) і отримав п’ять грантів Національного інституту охорони здоров’я (NIH) на вивчення омега-3. 

Він був співавтором трьох заяв Американської асоціації трав (AHA) щодо жирних кислот та здоров’я серця. Як співавтор індексу Омега-3 та засновник OmegaQuant Analytics, Гарріс був лідером у підвищенні обізнаності про важливість омега-3 жирних кислот для оптимізації здоров’я.

Список літератури

1 Calder PC. «Омега-3 жирні кислоти та запальні процеси: від молекул до людини». Biochem Soc Trans. 2017; 45: 1105-1115.

2 Fontes JD та ін. «Жирні кислоти червоних кров’яних тілець та біомаркери запалення: дослідження поперечного перерізу в когорті, що базується на громаді» Атеросклероз. 2015; 240: 431-436.

3 Лі К та співавт. «Вплив поліненасичених жирних кислот n-3 морського походження на С-реактивний білок, інтерлейкін 6 та фактор некрозу пухлини альфа: мета-аналіз». Плос один. 2014; 9: e88103.

4 Dawczynski C et al. «Докозагексаєнова кислота при лікуванні ревматоїдного артриту: подвійне сліпе, плацебо-контрольоване, рандомізоване перехресне дослідження з мікроводоростями проти соняшникової олії». Клін Нутр. 2018; 37: 494-504.

5 Райт С.А. та ін. «Рандомізоване інтервенційне дослідження омега-3-поліненасичених жирних кислот на функцію ендотелію та активність захворювання при системному червоному вовчаку». Енн Реум Дис. 2008; 67: 841-848.

6 Парк Дж та ін. «Вплив реестерифікованої форми тригліцеридів (rTG) у формі добавок омега-3 на сухість очей після операції з приводу катаракти». Br J Офтальмол. 2020. DOI: 10.1136 / bjophthalmol-2020-317164.

7 Серхан CN та ін. «Резольвіни при запаленні: поява пророзвиваючої надродини медіаторів». J Clin Invest. 2018; 128: 2657-2669.

8 Calder PC. «Морські омега-3 жирні кислоти та запальні процеси: ефекти, механізми та клінічне значення». Biochim Biophys Acta. 2015; 1851: 469-484.

9 Де Роос Б та ін. «Довголанцюгові поліненасичені жирні кислоти n-3: нові уявлення про механізми, що стосуються запалення та ішемічної хвороби серця». Br J Pharmacol. 2009; 158: 413-428.

 

 

Без комментариев
Оставить комментарий

ru_RURussian
0
    0
    Ваша корзина
    Ваша корзина пустаВернуться в магазин